Wednesday, April 13, 2011

PhD: berakhirnya sebuah cerita

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...tak putus mulutku menyebutnya.
Tepat jam 4:30 ptg, bermula sesi Viva terakhir Phd ku yang dihadiri oleh 13 orang professor dan juga beberapa orang rakan dari lab yang sama.
Selepas 30 minit, diaju pelbagai soalan. Alhamdulillah, dapatlah aku menjawabnya dengan ilham dariNYA.
Keputusannya, alhamdulillah lulus. Tidak perlu lagi urusan pembetulan tesis, hanya tinggal urusan penjilidan yang akan aku lakukan esok untuk simpanan di Universiti Hokkaido dan Perpustakaan Negara Jepun.

Jumaat ini genap 3 tahun 6 bulan aku di Jepun menimba ilmu.
Alhamdullilah, penganugerahan Doctor of Engineering atau dalam Bahasa Jepunnya 博士(工学) akan berlangsung di hujung bulan Jun. Tetapi..pos sajalah nampaknya :)
Suka dan duka menjadi sejarah.
Terima kasih Ummi, Iman, Mak2, Keluarga, Rakan2
Terima kasih Rakyat Malaysia dan Jepun yang menaja pengajian pengajianku.
Sabtu ini, kami akan berlepas pulang.
Dan mengakhiri sebuah cerita dari kehidupan yang fana ini.
Alhamdulillah..alhamdulillah..

Sunday, April 3, 2011

masalah ethernet port MacPro

Semalam, tiba-tiba MacPro aku tidak boleh layari internet. Aku cek status Ethernet di Preferences, "no connection". Lampu kabel di router pun tidak menyala. Aku tukar kabel lain, sama juga.
Aku cuba cari penyelesaian di internet gunakan komputer bini. Kemungkinan, ethernet port rosak (akibat kejutan arus elektrik?).
Aku pun buat temujanji pukul 1.45 petang dengan Genius Bar cawangan Sapporo melalui laman web Apple. Kami sampai 30 minit awal, tetapi oleh sebab tidak berapa ramai pelanggan, staf Apple bawa kami terus ke Genius Bar. Cek punya cek, rupa-rupanya salah satu wayar pada port membengkok. Juruteknik luruskan wayar, terus OK! Lega. Tidak payah hantar untuk pembaikian.
Balik, rumah terus cuba sambungan internet. Tiada masalah ^_^
Stor Apple Sapporo
Kenang-kenangan

Friday, April 1, 2011

cicir barang di Jepun

2:29 pm Terima voice message dari Polis Jepun. Dengar sekali, tahu dari pejabat polis. "Pejabat Polis Kita 24, Bahagian Akaun. Saya menelefon Shahrul Kadri kerana.......... waktu pejabat 8 hingga 5.30". Yang dot dot dot tu, x berapa nak jelas dan faham butirannya, maklumla aku ni bukan terer lagi pun Bhs Jepunnya. Cemas juga, kalau-kalau ada buat jenayah. Tak tahu sebab apa. Ulang banyak kali, terdengar perkataan sarung duit. Sarung duit? Apa kaitan dengan aku? Kemudian terdetik nak cek sarung duit aku dalam beg. Hah? Xde? Ni mesti ada orang jumpa lepas tu bagi kat polis.
Aku pergi balai bahagian akauntan dan "barang cicir (落とし物)". Tengok aku foreigner, Incik polis tu terus cakap English. Boleh pulak, kira ok la dia cakap..nampak muka dia berpeluh2..hehe.. Incik polis tu bagi semula sarung duit aku, lepas tu aku tandangan surat terima.

Incik polis : Kat Jepun, biasanya kita bagi penghargaan kepada orang yang pulangkan barang kita. Tapi dalam kes ini, pihak yang jumpa tu x mau dedahkan identiti.
Aku : Saya x tau la siapa dia, macam mana saya nak bagi penghargaan.
Incik polis : Kami kena jaga privacy dia. Jadi x perlu penghargaan.
Aku: Terima kasih..
Incik polis: Eee..takpe2 tak perlu terima kasih.

Apa dalam sarung duit itu?
hehe.. ada resit2 transfer duit, inkan (cop mohor untuk urusan rasmi di Jepun), dan juga duit JPY160,000 (~RM6k). Banyak tu, duit aku campur duit Mado dan Mito untuk bayor kos kontena sebenarnya tu. Nasib baiklah pada resit2 transfer tu ada nama aku dan nombor telefon. Tu yang polis dapat trace.

Macam mana boleh tercicir?
Lepas solat Jumaat, pergi pejabat pos untuk tutup akaun pos. Kemudian, duit tunai dalam akaun pos tu masukkan dalam Bank Hokuyo (bank swasta) di mesin ATM dekat2 situ juga. Masukkan duit guna buku akaun, sarungnya tertinggal pula. Tak perasan tinggal sampai la dapat voice message tu.

Tapi aku memang kagum la jugak, aku cicir dalam pukul 2 pm kat Kita 18 (alamat di Sapporo ni). 2.30pm dapat voice message. Rilek2 sat kat ofis, naik basikat ke Balai Polis Kita 24 (1.5 km dari tempat tercicir), pukul 3:30 pm dapat balik. Orang yang jumpa tu pun jujur, pakcik polis pun mesra. Memang JEPUN NEGARA SELAMAT  q(^_^)p

Teringat kes kami sekeluarga ke Kedutaan Malaysia di Tokyo. Naik bas dari stesyen keretapi Shibuya ke Kedutaan. Bila turun bas, perasan kasut sebelah Iman hilang. Dahle baru beli kat Jusco. Mungkin jatuh dalam bas. Jadi redha je lah. Bila balik, alkisahnya naik bas yang sama dengan driver pun sama. Dia ingat muka kitorang, dia kata ada kasut jatuh sebelah. Tapi dia dah hantar ke pejabat bahagian "barang cicir". Kalau nak balik, telefon pejabat tu..dia bagi nombor telefon dan alamat. Aku tengok alamat jauh, tambahan pula kos ketapi nak pergi situ lebih mahal dari harga kasut yang hilang tu. Aku abaikan je lah..hehe. Agaknya kalau kat "negara asal" aku, mesti depa dah buang je kasut seblah tu. Apa kes nak simpan2. Tapi kalau kasut sepasang, memang dah kene kebas jer, baru pulak tu.

Di Jepun, kalau cicir barang dalam pengangkutan awam, jangan risau. Pergi je ke kaunter "barang cicir (落とし物)". iAllah mesti dapat balik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...