Wednesday, October 26, 2011

Senangla...

Member: Wife ko kerja apa?
Aku: Tak kerja, full-time house manager.
Member: Oo..senang la ko. Wife tak kerja.
Aku: Apa maksud ko "senang"?
Member: Yela, anak jaga sendiri.
Aku: Dah tu, suruh la wife ko berenti kerja..supaya ko "senang".

Single-income family sudah menjadi semakin asing dalam masyarakat Malaysia.
Kalau isteri tak berkerja, keadaan ekonomi rumahtangga akan terjejas.
Bagi kami sekeluarga, bukanlah keputusan mudah untuk Ummi berhenti dan bertugas sepenuh masa di rumah.
Herdikan dan pandangan sinis dari orang-orang kampung, kawan-kawan dan sekeliling.
"Ada degree tapi duduk rumah, buat apa?"
Ummi lulusan ijazah UUM. Ummi berkerja di beberapa syarikat selepas graduat sehinggalah berkahwin dengan aku. Ummi berhenti kerja dan ikut aku sambung belajar ke Jepun.
Tapi kami sepakat. Kami hidup sederhana. Dua2 anak yatim, biasa hidup susah.

Mengamalkan single-income family, bermakna:
1- Kurangkan makan di luar. Aku selalu bawa bekal dari rumah. Pelik ke?
Member2 selalu ingat aku balik makan tengah hari di rumah (10 minit perjalanan). Tapi sejak aku mula bertugas, boleh bilang dengan jari la berapa kali aku balik tengah hari ke rumah. Itu pun bukan sebab makan tengah hari, tapi tertinggal barang.
2- Menaiki kancil ke tempat kerja. Kalau boleh nak naik motorsikal je. Tapi motorsikal nak kena beli. Duit tu.. alang2 kancil Ummi beli masa dia bujang dulu ada, pakai jelah. Sapa nak beli boleh kontek aku. Kancil Hitam SE 2006 Manual. Harga boleh runding :D
3- Kurangkan perjalanan dan leisure tidak perlu. Kami selesa duduk rumah. Bercucuk tanam di tepi rumah dan main masak2 di dapur..hehe.. macam mana la aku nak kurus macam nih.
4- Berbelanja barangan rumah dengan lebih bijak. Nanti aku sentuh bab ni lain kali.
5- Dan lain2 yang banyak berkaitan bajet. Semuanya harus sederhana. Kadang-kadang meleleh juga tengok rumah orang besaq2, keter besaq2, aksesori branded2. Tapi ku tahu, kebanyakannya hutang pun besaq2 juga kan. Nak 'senang' kena la macam tu..

Walaupun Ummi house manager, tapi Ummi bukan house manager cam dulu2 yang pagi2 pergi mesyuarat tingkap/pagar. Djaman sekarang depa bergossip di forum, blog dsb.
Ummi juga berjinak2 dalam urusan kraftangan online. Ni nak promote sikit --> http://ielazcraft.blogspot.com/

Oleh kerana bajet pon cut sana sini, tangan Ummi xdelah bergayut2 rantai emas. Aksesori Ummi xde lah jenama yang susah nak eja macam wanita2 berKERJAYA masa kini. Sorry Ummi ye, ada rejki lebih Abi hadiahkan.


Melihat, menjaga, mendidik anak sendiri menjadi keutamaan kami buat masa ini. InsyaAllah semoga pelaburan yang ini mendapat pulangan di masa depan.

Jadi, korang ingat "senang" ke kalau tak berkerja. Cuba la korang try..!

Sunday, October 23, 2011

Pengantaramukaan Komputer











1) Semester ini saya dipertanggungjawabkan untuk mengajar kursus Computer Interfacing In Physics kepada pelajar Sarjana Pendidikan Fizik.
2) Pada awalnya saya merancang untuk mengajar teknik mengantaramuka melalui Printer Port menggunakan BASIC.
3) Masalah 1: Tetapi komputer sekarang tidak lagi mempunyai Printer Port, tetapi dilengkapi oleh USB. Printer Port menggunakan prinsip komunikasi selari manakala USB menggunakan prinsip komunikasi siri. Untuk menjadikan kursus ini relevan dan mengikuti kehendak semasa, saya mesti pilih USB. Tetapi saya tidak pernah ada pengalaman mengantaramukakan USB dengan litar. Haiya!
4) Masalah 2: Walaupun BASIC sangat mudah, tetapi hasilnya tidak cantik. Jadi saya pilih Visual Basic (VB). Versi terkini ialah Visual Basic Express 2010 (VBE 2010). Kali terakhir saya menggunakan VB ialah pada tahun 2002, iaitu versi VB 6.0. Apa yang saya dapati, sintaks dan persekitaran VBE2010 sudah berbeza berbanding VB 6.0. Haiya!
5) Masalah 3: Kebanyakan pelajar ialah guru sekolah menengah yang tiada asas pengaturcaraan dan elektronik yang kukuh, ataupun telah lama meninggalkannya di pengajian Sarjana Muda. Sangatlah sukar dan mencabar untuk mengajar 3 komponen (pengaturcaraan, elektronik dan pengantaramukaan) dalam masa 14 minggu kali 3 jam kuliah kepada kelompok ini. Haiya!
6) Jadi saya mengambil keputusan agar kelas ini dijalankan dengan project-based learning. Dengan bantuan Azrul (pelajar Sarjana Prof Rosly), kami buat satu kit penderia suhu. Pelajar-pelajar ini diberi setiap kit untuk dipasang litar elektroniknya, dan contoh pengaturcaraan diberi. Mereka akan belajar melalui proses pembinaan kit tersebut.
7) InsyaAllah mereka memperolehi ilmu yang bermanfaat dari kursus ini dalam kerjaya mereka.

Monday, October 3, 2011

Konvokesyen

Sekarang tengah musim konvo. IPT sana sini meraikan konvo.
Pagi tadi dengar Sinar FM, ada hamba Allah ini ada konvo di UUM esok.
Esok isteri dia kena bersalin (Caesar). Jadi beliau tidak dapat hadiri konvokesyen.
Tetapi, beliau sanggup tangguh tahun depan untuk hadiri konvokesyen.
Begitulah bestnya konvo sampai sapa2 yang habis study mesti ingin melaluinya, memakai jubah, bergambar2 sakan sebagai memori indah dalam kehidupan.

Tetapi bagi aku, bila tengok orang berkonvo, mesti aku rasa meluat, benci. Mungkin aku jeles?
Ini ceritanya yang mungkin menyebabkan aku jadi macam ini.

1) Aku berkonvo pada Ogos 2002 di UTM untuk sarjana muda. Oleh kerana kepandaian "seseorang", sesi aku dikelompokkan dengan sesi khas bersama Master dan PhD pada hari pertama. Ini kerana alhamdulliah aku dapat First Class Bachelor. Hanya aku dan seorang kawan shj yg Melayu dalam kursus Fizik pada sesi itu. Yang lain ramai cha ya nun alif. Kawan2 lain dianugerahkan pada sesi yang lain. Pada sesi khas itu, kursus lain Kimia dan Matematik ramai First Class dari kumpulan elit express MARA. Tujuannya dikelompokkan pada sesi khas itu ialah supaya bagi geng2 ini apparent dan menonjol dalam konvokesyen itu disebabkan program khas yang dianggap berjaya menghasilkan pelajar fast track yg excellent. Akibatnya aku terpisah dengan rakan2 dalam meraikan kegembiraan konvokesyen ini. Aku mmg betul2 frust.

2) Aku buat master di Univ Leipzig, Jerman. Di sana lepas aku tamat belajar, aku amik je sijil kat pejabat akademik. Memang tiada acara konvokesyen.

3) Aku terima PhD dari Hokkaido University. Di Jepun konvokesyen nya sangat ringkas (~ 2 jam). Tiada pemakaian jubah, hanya suit formal dan menghadiri majlis ucapan. Yang naik pentas pun wakil pelajar. Sijil di agih2 lepas majlis. Tapi sebab aku x hadiri majlisnya, penyelia aku pos dari sana.

4) Sebagai pensyarah, kadang2 kena giliran masuk dewan konvokesyen. Memanglah terseksa dan memboringkan.

5) Bila tengok student sendiri ada yg liat dan buat hal masa belajar, tapi masa konvo dialah yg paling over. Makeup x hengat.

Begitulah al kisahnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...