Tuesday, September 27, 2016

Empangan Sungai Selangor - SPLASH Info Center

Sabtu lepas nak belikan Ummi basikal di Batang Kali.

Tiba2 rasa nak pergi tengok2 Empangan Sungai Selangor, 3 km dari Pekan Kuala Kubu Bharu arah ke Bukit Fraser.

[caption width="299" id="attachment_511" align="alignnone"] pintu masuk ke info center[/caption][caption width="400" id="attachment_510" align="alignnone"] papan tanda ke info center boleh dilihat dari arah Bukit Fraser[/caption] 

Dalam kawasan berpagar ada SPLASH Info Center yang boleh dilawati.

Info center ini dijaga dengan baik.

Ada fasiliti tandas dan mesin vending minuman, kafe tiada.

[caption width="400" id="attachment_514" align="alignnone"] hadapan info center[/caption][caption width="225" id="attachment_512" align="alignnone"] aras bawah info center[/caption][caption width="400" id="attachment_513" align="alignnone"] aras atas info center [/caption]Info center ini hanya ditutup pada hari Isnin sahaja.

[caption width="206" id="attachment_522" align="alignnone"] waktu operasi info center[/caption]

[caption width="400" id="attachment_529" align="alignnone"] aras air separuh menara, kalau air banyak akan melimpah dalam lubang tu[/caption]

Sunday, September 4, 2016

Kolam Air Panas Hulu Tamu

Alhamdulillah dapat merasai Sabtu yang tenang tanpa tugasan outstation.

Hari ini ke Batang Kali, Selangor belikan anak-anak basikal.  Eleh, macam kat Tg Malim tak jual basikal. Ada, cumanya nak mamam Marry Brown sekali kat situ. Kekeke.

Berkunjung ke Kolam Air Panas Hulu Tamu.

Rasanya dah hampir setahun tak ke sini.

Paling terakhir kawasan dalam ubahsuai, tak cantik, mata air cenonet je keluar dengan sepah-sepahnya.

Tapi sekarang dah cantik! Best!

[caption width="571" id="attachment_451" align="alignnone"] pemandangan damai[/caption][caption width="541" id="attachment_450" align="alignnone"] ada kawasan berbumbung untuk lepak-lepak[/caption]
Asalnya datang nak celup-celup kaki, sekali ha kenit-kenit semua tada tahan sama itu air, terjun semua. Baju tukar dah la tak bawa, sudahnya masing-masing bogel lencun dalam kereta.

[caption width="400" id="attachment_452" align="alignnone"] seronok betul budak-budak jumpa air [/caption][caption width="300" id="attachment_459" align="alignnone"] siap ada pancur air untuk bersihkan diri selepas berendam[/caption]
Ada tiga bahagian panas airnya.

[caption width="300" id="attachment_453" align="alignnone"] erkkkkkk.. angin kasi keluar[/caption]
Lepas rendam pijak-pijak batu refleksologi memang terbaiklah.

Angin menderu-deru keluar badan. Sedawa erk erk.. Best2

Lain kali datang nak berendam terus dalam kolam panas tu.

[caption width="300" id="attachment_454" align="alignnone"] punca air panas. jangan masukkan kaki dan rendam telur dalam ni ya[/caption]
Kawasan terjaga, semoga berterusan terjaga.

Airnya bersih, lumut takde lagi sebab baru kot. Tapi janganlah minum takut unsur-unsur kimia yang kita tak tahu. Kalau air COWAY lain la cerita. Reverse osmosis, zero mikroorganisma selamat diminum. Siap dispenser panas, sejuk dan normal. Berminat? Meh klik sini 

Masa kami datang ada pengunjung celaka tinggalkan sampah makanan kat meja wakaf. Padahal lima langkah je dengan tong sampah. Banyak pula tu tong sampah, bukan nya takde. Memang celaka! Harap kita semua sama-sama jaga kebersihan tempat ini. 

Sudahlah masuk percuma, buat sampah pulak, bahlol!

[caption width="222" id="attachment_455" align="alignnone"] parkir yang aman, kolamnya belakang parkir ini sahaja[/caption]
Cuma parking berbayar RM1 sahaja.

Bagaimana nak ke sini?

[caption width="300" id="attachment_456" align="alignnone"] kalau ke genting dari rawang atau kuala kubu memang nampak papan tanda ini[/caption]
Terletak 6 km dari Bandar Baru Batang Kali arah ke Ulu Rening. 

[caption width="300" id="attachment_457" align="alignnone"] kami terlepas simpang sebab papan tanda terselindung belakang iklan kolam pancing. [/caption][caption width="300" id="attachment_458" align="alignnone"] pak guard sini[/caption]
Keseluruhannya tempat ini best sebab percuma dan bersih. Boleh mandi manda dan berendam. Lain kali datang kena siapkan baju persalinan. Tapi tak perasan ada bilik air atau tidak. Kena pertimbangkan kot-kot nak ak ak.

Sebelah kolam air ini ada kem rimba, tempat latihan mungkin boleh tumpang kalau emergency sangat.

Thursday, September 1, 2016

Persediaan Ke Sekolah Cina (SJKC)

Anak sulung sekarang sudah Tahun 2 di SJK(C).

Alhamdulilah, boleh buat. Takdelah cemerlang sangat, tak top 10 pun. Sederhana sahaja.

Tapi saya optimis dia semakin maju dalam pelajarannya, iAllah.

Dia sedang berusaha menguasai Bahasa Cina untuk kuasai mata pelajaran Sains dan Matematik yang juga diajar dlm Mandarin.

Perbendaharaan kata dia terhad, jadi bermasalah hendak menjawab soalan dalam mandarin walaupun dia tahu jawapan.

Ramai kawan-kawan tanya macam mana nak masukkan anak ke sekolah cina, SJKC.

Sebenarnya bergantung kepada pentadbiran sekolah.

Kalau ikutkan boleh saja masuk terus Tahun 1 tanpa ada asas tadika atau prasekolah aliran cina.

Ada sekolah tak bagi, jadi kena tanya sekolah yang kita hasrat nak hantar anak tu. Perancangan kena awal. Ada sekolah yang wajibkan anak bermula seawal 4 thn utk meneruskan persekolahan di premisnya.

Macam sjkc di tempat saya ni, saya memang dah masukkan anak ke prasekolah 5 tahun dan 6 tahun sebagai transisi ke Sekolah Rendah.

Nanti takdelah terkejut dan terus stress dengan pelajarannya.

Saya dan keluarga pun takde  yang ada latarbelakang pendidikan cina yang boleh membantu.

Biasanya iklan prasekolah negeri selangor buka bulan Ogos tahun sebelumnya.

Untuk pendaftaran ke Tahun 1 juga ibu bapa kena update dgn sekolah di negeri masing-masing.

Si Kakak berjaya masuk prasekolah 5 & 6 tahun.

Tapi Si Abang permohonan gagal utk masuk prasekolah 5 tahun sebab kuota dah cukup. 

Jadi, saya masukkan ke Tadika aliran Cina di Tadika Matahari Ria, Tg Malim.

Permohonan ke prasekolah 6 tahun saya hantar lagi, kalau tak berjaya kekallah dia di Tadika itu.

Pendaftaran masuk ke Tahun 1 dengan sekolah yang sama dgn Si Kakak pun sudah buat.

[caption width="300" id="attachment_445" align="alignnone"] Si Abang diharapkan dapat masuk Prasekolah 6 Tahun[/caption]
Keputusan prasekolah biasanya keluar bulan november. 

Di prasekolah mereka memang diajar oleh guru berbahasa cina dengan pembantu muslim. (Bergantung kepada sekolah)

Jadi, bab makanan tiada masalah.

Tapi bila sudah masuk sekolah, kena bawa bekal sendirilah.

Air sebotol mesti di bawa Kakak & Abang. Rutin sebelum sekolah isi sendiri air dari mesin coway. Senang. Berminat dengan water purifier coway? Klik sini --> http://www.kadri.my/coway/

Di sekolah anak saya, disediakan satu meja untuk pelajar muslim untuk waktu rehat. Ada tak sampai 10 org murid muslim berbanding jumlah keseluruhan murid hampir 200 org. Memang minoriti sangat.

Kepada yang berminat hantar anak ke SJKC harap rancang elok2 supaya mereka boleh cemerlang dalam kedua-dua pelajaran dan komunikasi Mandarin.

Sebab ada anak yang memang tak boleh bawa pelajaran dalam Mandarin, keluarkan dan masuklah ke dalam  Sekolah Kebangsaan. 

Itu saja dulu, nanti saya pos lagi entri berkenaan pengalaman menyekolahkan anak di aliran cina ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...