Friday, October 19, 2018

Bengkel SciFinder

Tadi aku sertai bengkel SciFinder. (https://scifinder.cas.org)
Sesuai untuk penyelidik yang berkaitan bidang kimia.
Tapi, apa salahnya belajar walau kita bidang lain.
Kita tak tahu mungkin ilmu ini berguna dari segi lain.
SciFinder in ialah satu pangkalan data kimia oleh American Chemical Society.
Bukan sahaja boleh cari jurnal dan patent, malah struktur kimia, tindak balas dan sintesis bahan kimia itu sendiri.
Ini termasuklah senarai syarikat yang membekalkan bahan kimia tersebut.
Yang paling menarik bagi aku ialah kita boleh lukis struktur kimia dengan mudah menggunakan editor nya.
Kemudian, kita boleh buat carian dalam pangkalan data berkaitan struktur kimia yang kita lukis itu.
Main lukis saja.


MALANGNYA, SciFinder boleh diakses jika ada langganan institusi.
Kalau tak melanggan, memang tiada gunanya.
Kena lah mengemis pada rakan-rakan yang ada akses.
Huhuhu..

Sunday, October 14, 2018

Golden Market Sapporo - Pasar Karat


Golden Market Sapporo ialah acara Pasar Karat terbesar di Sapporo.
Penunjuk arah ke Golden Market, Tsudome.

Ia diadakan pada pertengah bulan April  dan Oktober.
Hari ini aku pergi versi Oktober.
Kalau April, depa jual barang-barang musim bunga dan panas.
Kalau Oktober, depa jual barang-barang musim luruh dan sejuk.
Kalau sesiapa yang kebetulan datang Sapporo, bolehlah pergi mengalami suasana Golden Market ini.
Biasanya, diadakan di Tsudome, iaitu stadium tertutup ~10 minit jalan dari Stesyen bawah tanah Sakaemachi (Laluan Tohou - Biru).
Ada caj masuk, macam hari ini JPY550/orang.
Beratur untuk masuk Tsudome.
Nampak macam bersepah, tapi sebenanrnya mereka beratur dalam garis melengkung. S
iapa datang lewat kena pergi ke ekor barisan untuk beratur.
Macam-macam barangan terpakai, dan ada juga barangan baru yang belum digunakan dijual.
Kebanyakkannya pakaian.
Ada juga acara sampingan seperti persembahan nyanyian, jualan makanan, tinju dan macam-macam lagi, umpama pesta.

Macam-macam ada!

Biasanya diadakan dua hari, Sabtu dan Ahad.
Mulai tengah hari, harga barangan mula dijual pada harga murah luar biasa.
Bagi percuma pun ada sebab peniaga tak mahu dah simpan barangan mereka.
Benda yang sempat aku cekau.
Kalau ikutkan, memang boleh seharian aku di sini.
Tapi sebab ada tugasan kena hantar esok, aku cepat-cepat balik.
Gambar atas ialah benda yang aku cekau.
1- Pembalut kotak tisu Disney Marry the cat baharu tau, JPY1,000 (~RM36).
2- Beg sandang baharu JPY1,000. Rekabentuk dia menarik, tu yang tertarik beli.
3- Bagasi terpakai JPY1,000 juga harga dia, mantap!
4- Mainan set kereta dengan trek terpakai JPY2,000 (~RM72).

#HidupDiSapporo



Tuesday, October 9, 2018

Cara pasang Safarikai Extension pada Safari versi 12

Sedang belajar bahasa Jepun?

Ini ada satu alat yang dapat membantu pembelajaran anda.

Sejak 10 tahun lepas aku gunakan rikaichan, add on dalam Firefox untuk cari perkataan Jepun yang kita tak tahu bila kita layari web.

Senang je, kita letak je kursor kita pada perkataan yang kita tak tahu tu, terus terjemahan dia keluar.

Memang membantu sangat-sangat.

Contoh pop-up keluar bila kita letak kursor pada perkataan yang kita tak tau.

Boleh cek sini untuk dapatkan add-on percuma tu --> http://www.rikai.com/
Boleh juga cari di add-on Firefox dan plug-in untuk Chrome.



Kemudian, aku berpindah ke Safari.

Malangnya, rikaichan tiada untuk Safari masa itu.

Jadi, bila nak baca web Jepun pindah ke Firefox.

Untuk firefox dah ada, kemudian Chrome, akhirnya dah ada untuk Safari.

Yahoo!

Ni cara untuk install Safarikai bagi Safari version 12.

Safari lama kena cek website, install manual.




Semoga bermanfaat.






Monday, October 8, 2018

Allah Ada

Aku perhatikan ramai yang dianggap berjaya, melalui cara yang tidak bermoral.
Aku kecilkan skop dalam dunia pendidikan yang aku ceburi.
Ada pensyarah yang begitu glamor di luar, tetapi mengendahkan tanggungjawab hakiki di dalam universiti.
Kuliah adalah satu beban bagi mereka, cincai.
Aku tak setuju kalau tugas mengajar dinamakan beban mengajar.
Lebih sesuai dinamakan amanah mengajar.
Dulu masa aku belajar, aku selalu terfikir kenapa penyarah yang komited mengajar tidak begitu gah pangkatnya.
Yang cincai2 mengajar bukan main lagi pangkat dan “terkenal”.
Aku ingat ada satu pensyarah ini yang berpenampilan “alim”, tapi selalu selalu mula kuliah lewat, dan habiskan awal pula.
Popular sehingga masuk tv.
Apa apa yang di ajar sambil lewa.
Aku tak skor subjek itu.
Manakala ada satu pensyarah yang bertaraf encik sahaja, tetapi begitu sistematik dan komited.
Subjeknya yang sukar dapat aku skor dengan baik.
Kini apabila aku sendiri menjadi pensyarah, aku mula fahami senario.
Kuliah bukan penyumbang kepada kenaikan pangkat.
Sering aku tanya pelajar yang memasuki kuliah pensyarah gila pangkat/pujian ini, kuliahnya sering dibatalkan.
Atau pun hanya beri tugasan sebagai ganti ketiadaannya.
Tugasan dihantar pula tidak pulangkan pula.
Pelajar tidak tahu status tugasan mereka.
Bila sudah naik pangkat, dilantik menjadi penilai kurikulum.
Kuliah sendiri terabur dan abaikan, nak nasihatkan/nilaikan kurikulum.
Begitulah.
Bila difikirkan, rosak sudah sistem.
Apa aku boleh buat?
Sama-sama ikut laluan “kejayaan” mereka.
Abaikan pelajar?
Itu bukan aku.
Akhirnya, aku lupa.
Allah ada.
Aku rasa tenang.
Bukan tugas aku menghukum orang-orang sebegini.
Tiada kuasa dan upaya aku.
Jalankan amanah aku, supaya aku tak rasa bersalah.
Allah ada.


Sunday, September 30, 2018

Kenapa Aku Menulis

Setelah lama aku perhatikan, penulisan di FB tak kekal lama.
Ia bersifat ad-hoc.
Penulisan di blog lebih kekal dan menjadi rujukan sepanjang masa.
Bukan sahaja pada orang lain, malah untuk diri sendiri.
Sering kali juga orang bertanya tentang sesuatu, dan aku teringat yang aku pernah menulis tentangnya lalu aku kongsikan sahaja pautannya.
Kalau FB, aku kena tatal atau membuat carian untuk cari semula apa yang tulis, menyusahkan!

Dalam menjalani kehidupan sehari, banyak benda yang aku ingin kongsikan.
Berlegar-legar dalam kepala lalu jadi semak.
Jadi, aku rasa baik aku tuliskan dan kurangkan sesak otak aku. ^^

Aku juga mahu berlatih menulis dalam bahasa Melayu yang betul.
Sesuatu idea mesti boleh dinyatakan dalam BM.
Kosa kata BM kuat!

Saturday, September 29, 2018

“Tak rimas ke pakai tudung?

“Tak rimas ke pakai tudung?”
Sensei saya tanya.
Hari ini saya ada kelas perbualan Bahasa Jepun.
Perbualan ini adalah dalam Bahasa Jepun.
“Mereka sudah biasa. Lagipun, ada yang rasa lebih berkeyakinan kalau bertudung. Dah jadi macam baju. Cuba sensei tak pakai baju rasa macam mana?”
“Kan.. betul juga. Rasa malu la kan kalau tak pakai baju (sambil gelak2). Tapi saya tengok ramai juga wanita muslim tak pakai tudung.”
“Itu bergantung kepada individu, bagaimana hubungan nya dengan tuhan.”
 “Tapi macam mana nak nampak rambut? Tengok orang Jepun macam2 gaya.”
“Rambut ini ibarat mahkota. Bukan orang sebarang boleh tengok. Orang lelaki pun ada had bahagian yang tak boleh didedahkan.” Sambil saya tunjuk bahagian mana yg lelaki & perempuan kena lindungi.
“oo.. macam tu...menarik!”


Perbualan sambung lagi pasal solat, puasa dalam bahasa Jepun.
Berbelit jugalah saya nak cakap, maklumlah tahap amatur.
Terangguk-angguk memang sudah pasti, cara Jepun bercakap kan..
Lagipun memang kelas ni untuk berlatih bercakap.
Tapi isunya berat, banyak kosa kata saya tiada dalam kepala saya.
Begitulah, kalau kita di tempat asing.. menjadi duta agama dan negara untuk menyebarkan kefahaman kepada mereka.
Harap2 apa yang jelaskan betullah kot, ada idea lain tak wahai sahabat2 yang berhijab?
Sebab isu ni sering ditanya, dan saya mana pakai tudung. 


*MADO ialah organisasi sukarelawan untuk mengajar bahasa Jepun di Sapporo.
http://mado.jpn.org

Monday, September 24, 2018

Balik Semula ke Blogspot

Aku bermula dengan kadoridesuyo.blogspot.com
Gambar-gambar aku hostkan di photobucket
Kemudian berpindah ke Wordpress dengan domain baru kadri.my
Konon-konon aku boleh uruskan sendiri blog.

Lama kemudian, photobucket dah tak bagi pautan percuma.
Jadi, banyak foto aku keluar kotak hitam saja.
Geram.
Kalau guna blogspot, rasanya foto tanpa had.
Kemudian, aku rasa macam susah nak buat entri dalam wordpress.
Kena login sana sini.

Lagipun, google dah banyak produk yang boleh dipautkan hanya dengan satu akaun.
Jadi, aku rasa dengan kesibukan aku, aku boleh uruskan dengan mudah.
Drive, Calendar, Sheet, Page, semua ada dah bawah Google.

Jadi, aku amik keputusan pindah semula ke blogspot.
Dah setahun lebih aku rancang nak pindahkan.
Cuma baharu minggu ini ada masa nak fokus dan buat proses pindahan.

Hari ini sahaja kerja dok nyahkan spam-spam yang bersarang dalam komen.

Jadi blog aku ni boleh dicapai melalui kadri.my  atau kadoridesu.blogspot.com
kalau masukkan kadri.my, dia akan redirect ke blogspot
senang nama url pendek, lagipun baru ada umph! kan

yosh! kore kara buroggu wo kaki tsudzukimashou!

Saturday, September 15, 2018

Doktor Umum

Alhamdulillah, habis juga aku baca buku Doktor Umum tulisan atok Tun M.
Tebalnya dalam 950 halaman!
Aku beli di MPH masa balik Malaysia bercuti Hari Raya Haji bulan 8, 2018 tempoh hari dalam RM50 rasanya.
Mulanya dalam hati " satu lagi buku yang aku sekadar beli dan tak habis baca".
Tapi bila mula baca aku tak berhenti untuk habiskan.
Macam marathon.
Disebabkan gempa bumi Hokkaido 6 September lepas, aku habiskan masa menunggu elektrik dan cuti universiti tutup dengan baca sebanyak-banyaknya buku ini.
Akhirnya habis juga sebulan lepas membelinya.
Banyak tulis Tun menyentuh budaya kerja Jepun.
Jadi, aku boleh kaitkan dengan pemulihan pantas sesudah gempa yang berlaku.
Semua orang bertungkus lumus berkerja.
Contohnya, pekerja pembekal tenaga elektrik berusaha 24 jam memulihkan bekalan elektrik yang terputus akibat kerosakan di loji janakuasa nuklear.

Tuesday, August 28, 2018

Kesahan Instrumen

Dr boleh sahkan instrumen saya?

KESAHAN INSTRUMEN

Setiap tahun pasti datang musim pelajar terutamanya yang membuat kajian sains sosial seperti bidang pendidikan mencari pakar untuk mengesahkan instrumen kajian penyelidikan tahun akhir mereka. Atau mungkin peringkat pascasiswazah

Instrumen yang dimaksudkan adalah seperti soalan temubual, borang soal selidik, modul, ujian diagnostik dan sebagainya untuk mengukur sesuatu yang ingin dikaji.

Tapi tahukah anda apa tujuan mendapatkan kesahan bagi instrumen anda?

Bukan sebab penyelia suruh.

Bukan sebab senior buat, ikut saja.

Bukan sebab proses nampak gempak.

Sebelum kita nak ukur sesuatu contoh minat membaca, kita kena ada alat pengukur.

Nak ukur berat pakai penimbang.

Nak ukur tinggi pakai pembaris.

Tetapi dalam sains sosial, alat pengukur ini adalah instrumen yang saya nyatakan awal2 tadi.

Untuk pastikan instrumen anda ini mengukur apa yang ingin betul2 diukur, maka proses kesahan diperlukan.

Kita tak mahu penimbang digunakan untuk ukur panjang, pembaris guna ukur berat.

Jadi macam mana nak pastikan instrumen kita sah?

Sunday, July 29, 2018

Google Map Sapporo

Lokasi restoran, cafe halal di Sapporohttps://goo.gl/maps/drQDXmVKphn

Spot Sekitar Sapporohttps://goo.gl/maps/EMydU7Ninn72

Kedai Menarik Sekitar Tanukikoji Sapporo (Ala2 petaling street/jalan TAR) : https://goo.gl/maps/MpHTeznCSn12

Tanukikoji 1 Choume

  • Shichi Kuraya (質蔵屋)- Jam, Beg, Aksesori Terpakai Berjenama

  • Janbara (じゃんばら)- Gajet Terpakai  (Apple, Android, PC, Mac, etc)


Tanukikoji 2 Choume

  • DAISO (ダイソー)- Kedai 100 yen, 5 Tingkat

  • Kanariya (カナリヤ)- Kedai Kain dan Peralatan Menjahit &Kraf, 5 Tingkat. Aras bawah sekali ada fabrik dengan corak Jepun.


Tanukikoji 3 Choume

  • 2nd Street (セカンドストリート) - Jam, Beg, Pakai Terpakai (lebih kepada barangan berjenama)

  • The Gold (ザ。ゴルド)- Jam, Beg, Aksesori Terpakai Berjenama


Tanukikoji 4 Choume

  • Indian Food Dining JYOTI (インディアンフードダイニング ジョーティ)- Hidangan halal

  • 2nd Street (セカンドストリート)- Jam, Beg, Pakai Terpakai (lebih kepada barangan remaja)

  • Donki Hote (ドンキ)- Kedai pelbagai, kostum, pakaian ranggi, gajet, etc. OPEN 24 hours.


Tanukikoji 5 Choume

  • Calbee Plaza (カルビープラザ) - Kit Kat pelbagai perasa, produk Nescafe & Calbee

  • Rabu Neko (らぶねこ)- cafe kucing (nekokafe), sambil lepak sambil main dengan kucing.

  • Iki Laboratory (イキラボ)- Hidangan halal


Tanukikoji 7 Choume

  • Raw Food Cafe LOHAS (ローフードカフェロハス)  - Hidangan halal


Tanukikoji 9 Choume

  • Kitanekoya (きたねこや)- cafe kucing (nekokafe), sambil lepak sambil main dengan kucing.


 

BELUM DIKEMASKINI..huhu

+ Masuk percuma

Spot Wajib Sapporo :

  • Sapporo Clock a.k.a Tokeidai

Friday, July 27, 2018

Cadangan Tempat Menarik Hokkaido - Luar Sapporo (selain Musim Sejuk)

Saya senaraikan tempat-tempat menarik untuk dilawati terutamanya jika anda memandu di Hokkaido (luar Sapporo) di waktu-waktu selain musim sejuk iaitu (Mei ke Oktober).
Bulan melawat yang sesuai saya letakkan dalam kurungan.

Tempat2 tersebut saya tandakan dan senaraikan dalam Google Map: https://goo.gl/maps/T5PN3nCXCwC2

akses bergantung kepada musim, sila selidik sebelum pergi
masuk percuma

UTARA SAPPORO

*U1-Himawari no Sato, Hokuryu (7,8)
Mapcode: 179-870-733
Info: Ladang Bunga Matahari Terbesar di Jepun, seluas mata memandang.

+U2 Shirahige Waterfall, Biei (1~12)
Mapcode 796182604
Info: Keindahan air terjun semua jadi.

+U3 Shirogane Blue Pond, Biei (1~12)
Mapcode 349 568 888
Info: Tasik buatan berwarna biru kerana mineral yang terkumpul. Tiada fasiliti tandas di kawasan ini.

+*U4 Shikisai no Oka, Biei (5~10 untuk bunga)
Mapcode 349 701 160
Info: Jenis bunga bergantung musim. Ladang bunga dengan pelbagai fasiliti. Popular dengan laman bunga pelbagai lapisan berwarna warni.

+*U5 Farm Tomita, Naka Furano (5~10 untuk bunga)
Info: Bunga ikut musim. Ladang bunga dengan pelbagai fasiliti. Popular dengan lavender.

+*U6 Furano Jam Garden, Furano (1~12)
Info: Bersebelahan dengan Anpanman Park (character popular Jepun ala Boboiboy). Pelbagai jam buah-buahan (selain buah tropika)  boleh di dapati di sini.

*Kamiyuubetsu Tulip Farm (5~6)
Info: Ladang tulip terbesar di Hokkaido

*Takinoue Park Shibazakura (5~6)
Info: Pink Moss, bunga pink tumbuh melata melitupi bukit yang luas.

*Oozora Town Shibazakura Town (5~6)
Info: Pink Moss, bunga pink tumbuh melata melitupi bukit yang luas.

BARAT SAPPORO


+B1 Otaru Canal, Otaru (1~12)
Info: Bergambar di Otaru Canal, panorama ala Eropah.

+B2 Sakaimichi Street, Otaru (1~12)
Info: Berjalan sepanjang jalan Sakaemachi dari Otaru Canal hingga Musical Box Museum
Makan Halal dan Solat di Donburi Chaya (di tengah Sakaimachi Street)
Singgah di kedai Pelbagai Jualan dan Kraf di sepanjang Sakaemachi. ~17:00 (kebanyakan kedai tutup pukul 5)

*B3 Yamamoto Fruit Orchad, Yoichi (6~11)
Info: Fruit Picking dan makan buah tanpa henti, tanpa had masa di ladang. Jenis buah ikut musim, periksa dulu sebelum datang atau boleh tanya kaunter jenis buah yang boleh dipetik. Peralatan seperti pisau, bakul dan tangga disediakan.

+*B3 Masjid Al Noor, Otaru (1~12)
Info: Ziarah dan solat. Salah satu dari dua masjid yang ada di Hokkaido. Satu lagi ialah Masjid Sapporo

SELATAN SAPPORO

%* S1 Jigokudani Hell Valley, Noboribetsu (1~12)
Info: Kawah gunung berapi.

% S2 Oyunuma Natural Footbath, Noboribetsu (1~12)
Info: Rendam kaki dalam air panas, dengan suasana indah.

S3 Date Jidaimura, Noboribetsu (1~12)
Info: Perkampungan zaman Edo also known as Perkampungan Ninja.

S4 Noboribetsu Marine Park NIXE (1~12)
Info: Ada penguin walk. Taman tema marin yang menarik.

S5 Bear Park, Noboribetsu (1~12)
Info: Taman beruang. Pelbagai jenis beruang ada.

Banyak lagi tempat saya belum tanda dan senaraikan.
Mohon komen jika anda ingin cadangkan tempat2 tersebut.

Sunday, July 15, 2018

Makanan Halal di Nara, Jepun

Minggu lalu saya menghadiri persidangan di Nara, Jepun.

Saya berkesempatan cuba beberapa hidangan berat yang halal, iAllah.

Saya susun ikut kesedapan.

Lokasi saya tandakan di peta berikut.



A) Kebab Turki

Web: https://www.halal-navi.com/restaurant/kebab-shop/dqm0woxulyxw5y21

Kali pertama saya datang pukul 6 ptg dah habis.
Hari ke-2, saya datang pukul 5 ptg tinggal sikit lagi, alhamdulillah sempat merasa.
Yang saya pegang ni kebab sandwich harga JPY500. Waktu dingin2 makan memang sedap.
Tapi sebenarnya di pasar malam Malaysia lagi sedap.





B) Renesa Asian Restaurant

Web: https://www.halal-navi.com/restaurant/renesa-asian-restaurant/8ly4j48ude3w06xq (English)
Lokasi: Di lorong berbumbung, beberapa langkah saja dari warung turki kebab A.

Restoran ini ada jual tomyam, mee goreng dan nasi goreng.
Harga sedikit mahal.
Saya cuba beriyani kambing.
Rasa macam nasi minyak orang kahwin.
Macam tak sepadan dengan harga JPY1,600, mahal sangat.
Sebab saya pernah rasa beriyani kambing yang lagi sedap di Sapporo harga bawah JPY1,000.







C) Nara Machi Jinniyah
Web: http://halalramen.jp (English & 日本語)
Lokasi: Nara Machi (agak jauh dari laluan utama Sanjo-dori)

Saya cuba Cold Tomato Ramen with Chicken, tapi saya minta yang panas.
Rasa lebih kurang macam mee rebus, ayam keras dan berbau.
Mungkin ayam sejuk beku.
Kalau sekadar merasa bolehlah, tapi saya tak ulang lagi rasanya akan datang.
Dengan harga JPY1,120 saya lebih suka beli dua kebab turki di atas.



D) Tendon Makino (TIADA PENGESAHAN HALAL YA)

Web: https://www.toridoll.com/shop/search/store?id=111016 (日本語)
Lokasi: Senang nak jumpa, sebab terletak antara Daiso & Mister Donut di laluan belakang Station Kintetsu Nara atau sederet dgn McD.

Walaupun tempura guna sayuran dan hidupan laut, kita kena pastikan sama ada minyak gorengan yang sama digunakan untuk ayam dan babi.
Banyak-banyak kedai yang saya sempat lalu, restoran ini sahaja yang tidak jual tempura daging (ayam/babi).
Saya tengok menu yang ditawarkan semuanya tempura ikan, sotong, sayuran, belut..yang bukan daging.
Dia goreng depan kita.
Harga pun berpatutan.
Saya pesan tendon seperti dalam gambar harga JPY1,200.
Tendon ni ialah nasi kosong yang ditimbuni tempura, jadi bawah timbunan tempura ada nasi sebenarnya lalu disiram kicap.
Berbaloi & kenyang! Cuma takde sambal la pula.





E) SASHIMI  (TIADA PENGESAHAN HALAL YA)

Anda boleh juga pergi ke mana-mana pasar raya untuk beli sashimi di bahagian makanan laut.
Boleh la makan dengan roti ke, atau nasi segera untuk sumber protein.



Nikmati Nara!

Sunday, June 10, 2018

Sapporo - Kutchan

Hari ini aku ke Kutchan, bandar kecil di Selatan Sapporo.
Walaupun berpuasa, bukan halangan.
Lagipun, berjalan-jalan terapi..hehe

Tujuannya hanya satu, menikmat Shibazakura (Pink Moss) di sebuah taman persendirian iaitu Mishima-san's Shibazakura ( 三島さんちの芝桜) yang terletak kira-kira 1km dari Stesyen Kereta Api Kutchan.
Boleh taip "shibazakura kutchan" untuk info-info yang orang lain tulis pasal tempat ni.
Ada lagi dua lagi spot kawasan shibazakura ni yang lebih luas giler iaitu di Takinoue dan Higashimokoto (terbesar di Jepun), kedua-duanya di utara Sapporo.

Dua-dua tempat aku dah pergi, tinggal yang Kutchan ni saja belum.



Tetapi aku naik Bas Chuo (Niseko Line) dari Terminal Bas Sapporo Mae (Platform 1) terus ke perhentian bas berdekatan Kutchan Jyujigai (倶知安十字街) ambil masa 2 jam setengah.

Harga tiket pergi balik JPY3,350 boleh beli dalam bas, jimat JPY350 daripada beli asing-asing.
Tiketnya comel bebenor, jangan lah terhilangkan.


Kalau naik tren kena tukar stesyen di Otaru, malaslah..baik ambil bas, tidur atau nikmati permandangan luar.
Yang bagusnya bas ni sediakan plug untuk caj henfon (soket warna putih dalam gambar).





Ni rasanya rumah pemilik taman.
Bila dia dah pencen, luangkan masa bercucuk tanam bunga-bungaan ini.
Setiap tahun makin meluas kawasan tanamannya.



Ha! Cantik kan? kan?



Patutnya nampak Gunung Yotei, adik beradik Gunung Fuji kat belakang tu, tapi diselimuti awan pula.
Tiada rezeki.



Parit pun cantik kan? Jernih airnya, datangnya dari mata air bukit yang mengalir.



Ada anjing palsu di situ.



Kecil saja bunganya.



Ini bunga canola, yang buat minyak sayuran tu..


Sampah jangan merata-rata, pandai buat sampah, pi bawak balik sendiri.

Waktu sesuai untuk melawat ialah minggu terakhir Mei dan minggu pertama Jun.
Alhamdulillah sempat datang, rasanya minggu depan gondol semua.
Yang ada ni pun dah mula kecut-kecut bunganya.

Kutchan ni pekan yang terkenal untuk ski musim sejuk sebenarnya.
Jadi, selain ke taman ini bolehlah luangkan masa ke kedai-kedai cenderamata berdekatan Stesyen Kutchan.

Jadual bas dan tren tak banyak dalam sehari.
Jadi kena betul-betul rancang jangan sampai terlepas bas/tren.

Aku bertolak dari Sapporo 8:30 pagi sampai Kutchan 11:00 pagi.
Jalan kaki dalam 20 minit berlenggang2 ke taman, tak rasa penat sebab suhu dingin sekitar 17 Celcius.
Bertolak pulang 14:00 sampai Sapporo 16:30.
Semoga bermanfaat.

Pautan berguna:
http://teikan.chuo-bus.co.jp
https://good-hokkaido.info/en/mishima-private-garden-kucchan/

Akhir sekali, pesanan hari raya untuk peminat2 di luar sana..haha
#HidupDiSapporo

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pSBwLKJoxfc[/embedyt]

Monday, May 28, 2018

Sebulan berlalu

Mendarat 25 April 2018 yang lalu, kini sudah sebulan berlalu.
Ramai yang "Eh! Bestnya dapat pergi Jepun."
Memang seronok dapat merasai suasana baru, lebih2 lagi Jepun.

Dalam masa yang sama ada yang perlu dikorbankan.
Jika dulu ke tempat kerja berkereta, sekarang berbasikal tua.
Jika dulu ada yang uruskan makan pakai, sekarang uruskan sendiri.
Jika dulu ada riuh tawa anak di rumah, sekarang sendiri sepi.
Jika dulu boleh makan apa saja yang mahu, sekarang harus berhati-hati.
Jika dulu boleh bersapa sesiapa, sekarang berkira-kira untuk menyapa.
Jika dulu bisa berselipar, sekarang kaki mesti berkasut.
Jika dulu..., sekarang..
Begitulah...ada amanah yang perlu dilaksanakan.

Alhamdullilah sebab 7 tahun lalu pernah bermastautin di sini, maka transisi hidup tidak bergitu sukar.
Cuma rutin harian berubah.
Dulu sebagai pelajar, sekarang sebagai pekerja.
Boleh berdikari, walau masih belum fasih berbahasa Jepun.

Semoga semuanya baik-baik sahaja.

 

Sunday, May 6, 2018

Sapporo Lagi

Hari ini sudah hari ke-12 aku berada di Sapporo.

Jika 11 tahun lalu aku datang ke sini sebagai pelajar PhD, sekarang aku datang sebagai staf akademik Universiti Hokkaido selama 11 bulan.

Sesuatu yang tak dirancang.

Kali ini aku datang berseorangan.

Keluarga di Malaysia.

Masa terlalu singkat untuk anak-anak bersekolah di sini.

Hari-hari awal aku di sini terasa begitu asing.

Rutin harian jika pagi dan petang menghantar anak-anak ke sekolah.

Sekarang, seorang.

Tidur, makan, seorang.

Berjauhan ini ada hikmahnya.

Kita menilai apa yang telah kita lakukan.

Menghargai pasangan.

Teknologi kini merapatkan ikatan.

Facetime dan whatsapp video hampir setiap hari dengan keluarga.

Facebook, Instagram dan Whatsapp untuk ikatan bersama rakan taulan.

Kadang-kala terfikir adakah betul keputusan aku ke sini lagi.

Peluang datang tak dirancang, dilepas sayang, disahut ada yang perlu ditinggalkan.

Semoga perjalanan ini diberkati.

Aku mula menulis lagi sebagai catatan perjalanan.



Foto: Kebetulan datang musim sakura mekar.

#PensyarahMudaKadri #HidupDiSapporo

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...