Sunday, July 29, 2018

Google Map Sapporo

Lokasi restoran, cafe halal di Sapporohttps://goo.gl/maps/drQDXmVKphn

Spot Sekitar Sapporohttps://goo.gl/maps/EMydU7Ninn72

Kedai Menarik Sekitar Tanukikoji Sapporo (Ala2 petaling street/jalan TAR) : https://goo.gl/maps/MpHTeznCSn12

Tanukikoji 1 Choume

  • Shichi Kuraya (質蔵屋)- Jam, Beg, Aksesori Terpakai Berjenama

  • Janbara (じゃんばら)- Gajet Terpakai  (Apple, Android, PC, Mac, etc)


Tanukikoji 2 Choume

  • DAISO (ダイソー)- Kedai 100 yen, 5 Tingkat

  • Kanariya (カナリヤ)- Kedai Kain dan Peralatan Menjahit &Kraf, 5 Tingkat. Aras bawah sekali ada fabrik dengan corak Jepun.


Tanukikoji 3 Choume

  • 2nd Street (セカンドストリート) - Jam, Beg, Pakai Terpakai (lebih kepada barangan berjenama)

  • The Gold (ザ。ゴルド)- Jam, Beg, Aksesori Terpakai Berjenama


Tanukikoji 4 Choume

  • Indian Food Dining JYOTI (インディアンフードダイニング ジョーティ)- Hidangan halal

  • 2nd Street (セカンドストリート)- Jam, Beg, Pakai Terpakai (lebih kepada barangan remaja)

  • Donki Hote (ドンキ)- Kedai pelbagai, kostum, pakaian ranggi, gajet, etc. OPEN 24 hours.


Tanukikoji 5 Choume

  • Calbee Plaza (カルビープラザ) - Kit Kat pelbagai perasa, produk Nescafe & Calbee

  • Rabu Neko (らぶねこ)- cafe kucing (nekokafe), sambil lepak sambil main dengan kucing.

  • Iki Laboratory (イキラボ)- Hidangan halal


Tanukikoji 7 Choume

  • Raw Food Cafe LOHAS (ローフードカフェロハス)  - Hidangan halal


Tanukikoji 9 Choume

  • Kitanekoya (きたねこや)- cafe kucing (nekokafe), sambil lepak sambil main dengan kucing.


 

BELUM DIKEMASKINI..huhu

+ Masuk percuma

Spot Wajib Sapporo :

  • Sapporo Clock a.k.a Tokeidai

Friday, July 27, 2018

Cadangan Tempat Menarik Hokkaido - Luar Sapporo (selain Musim Sejuk)

Saya senaraikan tempat-tempat menarik untuk dilawati terutamanya jika anda memandu di Hokkaido (luar Sapporo) di waktu-waktu selain musim sejuk iaitu (Mei ke Oktober).
Bulan melawat yang sesuai saya letakkan dalam kurungan.

Tempat2 tersebut saya tandakan dan senaraikan dalam Google Map: https://goo.gl/maps/T5PN3nCXCwC2

akses bergantung kepada musim, sila selidik sebelum pergi
masuk percuma

UTARA SAPPORO

*U1-Himawari no Sato, Hokuryu (7,8)
Mapcode: 179-870-733
Info: Ladang Bunga Matahari Terbesar di Jepun, seluas mata memandang.

+U2 Shirahige Waterfall, Biei (1~12)
Mapcode 796182604
Info: Keindahan air terjun semua jadi.

+U3 Shirogane Blue Pond, Biei (1~12)
Mapcode 349 568 888
Info: Tasik buatan berwarna biru kerana mineral yang terkumpul. Tiada fasiliti tandas di kawasan ini.

+*U4 Shikisai no Oka, Biei (5~10 untuk bunga)
Mapcode 349 701 160
Info: Jenis bunga bergantung musim. Ladang bunga dengan pelbagai fasiliti. Popular dengan laman bunga pelbagai lapisan berwarna warni.

+*U5 Farm Tomita, Naka Furano (5~10 untuk bunga)
Info: Bunga ikut musim. Ladang bunga dengan pelbagai fasiliti. Popular dengan lavender.

+*U6 Furano Jam Garden, Furano (1~12)
Info: Bersebelahan dengan Anpanman Park (character popular Jepun ala Boboiboy). Pelbagai jam buah-buahan (selain buah tropika)  boleh di dapati di sini.

*Kamiyuubetsu Tulip Farm (5~6)
Info: Ladang tulip terbesar di Hokkaido

*Takinoue Park Shibazakura (5~6)
Info: Pink Moss, bunga pink tumbuh melata melitupi bukit yang luas.

*Oozora Town Shibazakura Town (5~6)
Info: Pink Moss, bunga pink tumbuh melata melitupi bukit yang luas.

BARAT SAPPORO


+B1 Otaru Canal, Otaru (1~12)
Info: Bergambar di Otaru Canal, panorama ala Eropah.

+B2 Sakaimichi Street, Otaru (1~12)
Info: Berjalan sepanjang jalan Sakaemachi dari Otaru Canal hingga Musical Box Museum
Makan Halal dan Solat di Donburi Chaya (di tengah Sakaimachi Street)
Singgah di kedai Pelbagai Jualan dan Kraf di sepanjang Sakaemachi. ~17:00 (kebanyakan kedai tutup pukul 5)

*B3 Yamamoto Fruit Orchad, Yoichi (6~11)
Info: Fruit Picking dan makan buah tanpa henti, tanpa had masa di ladang. Jenis buah ikut musim, periksa dulu sebelum datang atau boleh tanya kaunter jenis buah yang boleh dipetik. Peralatan seperti pisau, bakul dan tangga disediakan.

+*B3 Masjid Al Noor, Otaru (1~12)
Info: Ziarah dan solat. Salah satu dari dua masjid yang ada di Hokkaido. Satu lagi ialah Masjid Sapporo

SELATAN SAPPORO

%* S1 Jigokudani Hell Valley, Noboribetsu (1~12)
Info: Kawah gunung berapi.

% S2 Oyunuma Natural Footbath, Noboribetsu (1~12)
Info: Rendam kaki dalam air panas, dengan suasana indah.

S3 Date Jidaimura, Noboribetsu (1~12)
Info: Perkampungan zaman Edo also known as Perkampungan Ninja.

S4 Noboribetsu Marine Park NIXE (1~12)
Info: Ada penguin walk. Taman tema marin yang menarik.

S5 Bear Park, Noboribetsu (1~12)
Info: Taman beruang. Pelbagai jenis beruang ada.

Banyak lagi tempat saya belum tanda dan senaraikan.
Mohon komen jika anda ingin cadangkan tempat2 tersebut.

Sunday, July 15, 2018

Makanan Halal di Nara, Jepun

Minggu lalu saya menghadiri persidangan di Nara, Jepun.

Saya berkesempatan cuba beberapa hidangan berat yang halal, iAllah.

Saya susun ikut kesedapan.

Lokasi saya tandakan di peta berikut.



A) Kebab Turki

Web: https://www.halal-navi.com/restaurant/kebab-shop/dqm0woxulyxw5y21

Kali pertama saya datang pukul 6 ptg dah habis.
Hari ke-2, saya datang pukul 5 ptg tinggal sikit lagi, alhamdulillah sempat merasa.
Yang saya pegang ni kebab sandwich harga JPY500. Waktu dingin2 makan memang sedap.
Tapi sebenarnya di pasar malam Malaysia lagi sedap.





B) Renesa Asian Restaurant

Web: https://www.halal-navi.com/restaurant/renesa-asian-restaurant/8ly4j48ude3w06xq (English)
Lokasi: Di lorong berbumbung, beberapa langkah saja dari warung turki kebab A.

Restoran ini ada jual tomyam, mee goreng dan nasi goreng.
Harga sedikit mahal.
Saya cuba beriyani kambing.
Rasa macam nasi minyak orang kahwin.
Macam tak sepadan dengan harga JPY1,600, mahal sangat.
Sebab saya pernah rasa beriyani kambing yang lagi sedap di Sapporo harga bawah JPY1,000.







C) Nara Machi Jinniyah
Web: http://halalramen.jp (English & 日本語)
Lokasi: Nara Machi (agak jauh dari laluan utama Sanjo-dori)

Saya cuba Cold Tomato Ramen with Chicken, tapi saya minta yang panas.
Rasa lebih kurang macam mee rebus, ayam keras dan berbau.
Mungkin ayam sejuk beku.
Kalau sekadar merasa bolehlah, tapi saya tak ulang lagi rasanya akan datang.
Dengan harga JPY1,120 saya lebih suka beli dua kebab turki di atas.



D) Tendon Makino (TIADA PENGESAHAN HALAL YA)

Web: https://www.toridoll.com/shop/search/store?id=111016 (日本語)
Lokasi: Senang nak jumpa, sebab terletak antara Daiso & Mister Donut di laluan belakang Station Kintetsu Nara atau sederet dgn McD.

Walaupun tempura guna sayuran dan hidupan laut, kita kena pastikan sama ada minyak gorengan yang sama digunakan untuk ayam dan babi.
Banyak-banyak kedai yang saya sempat lalu, restoran ini sahaja yang tidak jual tempura daging (ayam/babi).
Saya tengok menu yang ditawarkan semuanya tempura ikan, sotong, sayuran, belut..yang bukan daging.
Dia goreng depan kita.
Harga pun berpatutan.
Saya pesan tendon seperti dalam gambar harga JPY1,200.
Tendon ni ialah nasi kosong yang ditimbuni tempura, jadi bawah timbunan tempura ada nasi sebenarnya lalu disiram kicap.
Berbaloi & kenyang! Cuma takde sambal la pula.





E) SASHIMI  (TIADA PENGESAHAN HALAL YA)

Anda boleh juga pergi ke mana-mana pasar raya untuk beli sashimi di bahagian makanan laut.
Boleh la makan dengan roti ke, atau nasi segera untuk sumber protein.



Nikmati Nara!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...