Sunday, September 30, 2018

Kenapa Aku Menulis

Setelah lama aku perhatikan, penulisan di FB tak kekal lama.
Ia bersifat ad-hoc.
Penulisan di blog lebih kekal dan menjadi rujukan sepanjang masa.
Bukan sahaja pada orang lain, malah untuk diri sendiri.
Sering kali juga orang bertanya tentang sesuatu, dan aku teringat yang aku pernah menulis tentangnya lalu aku kongsikan sahaja pautannya.
Kalau FB, aku kena tatal atau membuat carian untuk cari semula apa yang tulis, menyusahkan!

Dalam menjalani kehidupan sehari, banyak benda yang aku ingin kongsikan.
Berlegar-legar dalam kepala lalu jadi semak.
Jadi, aku rasa baik aku tuliskan dan kurangkan sesak otak aku. ^^

Aku juga mahu berlatih menulis dalam bahasa Melayu yang betul.
Sesuatu idea mesti boleh dinyatakan dalam BM.
Kosa kata BM kuat!

Saturday, September 29, 2018

“Tak rimas ke pakai tudung?

“Tak rimas ke pakai tudung?”
Sensei saya tanya.
Hari ini saya ada kelas perbualan Bahasa Jepun.
Perbualan ini adalah dalam Bahasa Jepun.
“Mereka sudah biasa. Lagipun, ada yang rasa lebih berkeyakinan kalau bertudung. Dah jadi macam baju. Cuba sensei tak pakai baju rasa macam mana?”
“Kan.. betul juga. Rasa malu la kan kalau tak pakai baju (sambil gelak2). Tapi saya tengok ramai juga wanita muslim tak pakai tudung.”
“Itu bergantung kepada individu, bagaimana hubungan nya dengan tuhan.”
 “Tapi macam mana nak nampak rambut? Tengok orang Jepun macam2 gaya.”
“Rambut ini ibarat mahkota. Bukan orang sebarang boleh tengok. Orang lelaki pun ada had bahagian yang tak boleh didedahkan.” Sambil saya tunjuk bahagian mana yg lelaki & perempuan kena lindungi.
“oo.. macam tu...menarik!”


Perbualan sambung lagi pasal solat, puasa dalam bahasa Jepun.
Berbelit jugalah saya nak cakap, maklumlah tahap amatur.
Terangguk-angguk memang sudah pasti, cara Jepun bercakap kan..
Lagipun memang kelas ni untuk berlatih bercakap.
Tapi isunya berat, banyak kosa kata saya tiada dalam kepala saya.
Begitulah, kalau kita di tempat asing.. menjadi duta agama dan negara untuk menyebarkan kefahaman kepada mereka.
Harap2 apa yang jelaskan betullah kot, ada idea lain tak wahai sahabat2 yang berhijab?
Sebab isu ni sering ditanya, dan saya mana pakai tudung. 


*MADO ialah organisasi sukarelawan untuk mengajar bahasa Jepun di Sapporo.
http://mado.jpn.org

Monday, September 24, 2018

Balik Semula ke Blogspot

Aku bermula dengan kadoridesuyo.blogspot.com
Gambar-gambar aku hostkan di photobucket
Kemudian berpindah ke Wordpress dengan domain baru kadri.my
Konon-konon aku boleh uruskan sendiri blog.

Lama kemudian, photobucket dah tak bagi pautan percuma.
Jadi, banyak foto aku keluar kotak hitam saja.
Geram.
Kalau guna blogspot, rasanya foto tanpa had.
Kemudian, aku rasa macam susah nak buat entri dalam wordpress.
Kena login sana sini.

Lagipun, google dah banyak produk yang boleh dipautkan hanya dengan satu akaun.
Jadi, aku rasa dengan kesibukan aku, aku boleh uruskan dengan mudah.
Drive, Calendar, Sheet, Page, semua ada dah bawah Google.

Jadi, aku amik keputusan pindah semula ke blogspot.
Dah setahun lebih aku rancang nak pindahkan.
Cuma baharu minggu ini ada masa nak fokus dan buat proses pindahan.

Hari ini sahaja kerja dok nyahkan spam-spam yang bersarang dalam komen.

Jadi blog aku ni boleh dicapai melalui kadri.my  atau kadoridesu.blogspot.com
kalau masukkan kadri.my, dia akan redirect ke blogspot
senang nama url pendek, lagipun baru ada umph! kan

yosh! kore kara buroggu wo kaki tsudzukimashou!

Saturday, September 15, 2018

Doktor Umum

Alhamdulillah, habis juga aku baca buku Doktor Umum tulisan atok Tun M.
Tebalnya dalam 950 halaman!
Aku beli di MPH masa balik Malaysia bercuti Hari Raya Haji bulan 8, 2018 tempoh hari dalam RM50 rasanya.
Mulanya dalam hati " satu lagi buku yang aku sekadar beli dan tak habis baca".
Tapi bila mula baca aku tak berhenti untuk habiskan.
Macam marathon.
Disebabkan gempa bumi Hokkaido 6 September lepas, aku habiskan masa menunggu elektrik dan cuti universiti tutup dengan baca sebanyak-banyaknya buku ini.
Akhirnya habis juga sebulan lepas membelinya.
Banyak tulis Tun menyentuh budaya kerja Jepun.
Jadi, aku boleh kaitkan dengan pemulihan pantas sesudah gempa yang berlaku.
Semua orang bertungkus lumus berkerja.
Contohnya, pekerja pembekal tenaga elektrik berusaha 24 jam memulihkan bekalan elektrik yang terputus akibat kerosakan di loji janakuasa nuklear.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...