Tuesday, October 9, 2018

Cara pasang Safarikai Extension pada Safari versi 12

Sedang belajar bahasa Jepun?

Ini ada satu alat yang dapat membantu pembelajaran anda.

Sejak 10 tahun lepas aku gunakan rikaichan, add on dalam Firefox untuk cari perkataan Jepun yang kita tak tahu bila kita layari web.

Senang je, kita letak je kursor kita pada perkataan yang kita tak tahu tu, terus terjemahan dia keluar.

Memang membantu sangat-sangat.

Contoh pop-up keluar bila kita letak kursor pada perkataan yang kita tak tau.

Boleh cek sini untuk dapatkan add-on percuma tu --> http://www.rikai.com/
Boleh juga cari di add-on Firefox dan plug-in untuk Chrome.



Kemudian, aku berpindah ke Safari.

Malangnya, rikaichan tiada untuk Safari masa itu.

Jadi, bila nak baca web Jepun pindah ke Firefox.

Untuk firefox dah ada, kemudian Chrome, akhirnya dah ada untuk Safari.

Yahoo!

Ni cara untuk install Safarikai bagi Safari version 12.

Safari lama kena cek website, install manual.




Semoga bermanfaat.






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...